dilluns, 8 d’abril del 2013

Recreant Cruïlles




Que vols pel teu barri?  
En el meu hi ha un solar de 5.900m2 buit: l’antic Convent de les Germanetes de la Caritat. Des del 2006, després d’un acord amb l’Hospital Clínic és propietat de l’Ajuntament. En el solar s’hi havia d’enquibir un institut, escola bressol, centre dia, habitatges tutelats i alguna cosa més que em dec oblidar (això és l’Eixample!). El 2010 es va aprovar el Pla Especial que ‘ordenava’ tot això i al 2011 la Modificació del PGM. Avui tot això sembla aturat, no hi ha cap projecte encarregat, cap explicació del que es vol fer, i la Generalitat ja ens ha comunicat que en els propers 15 anys Catalunya no necessita de cap nova escola pública (estudiar en barracons desperta l’enginy). Amb aquest panorama el col·lectiu (com ells s’anomenen) Recreant Cruïlles està fent una bona feina exigint la cessió temporal i autogestió d’aquest solar buit ple de merda. 


Aquesta tardor, amb l’ajut de la gent de IN/OUT, van empaperar la tanca amb demandes i il·lusions dels veïns. Eren posters de grans dimensions que cobrien tota la tanca. En l’era de les xarxes 2.0 i etc. a algú li pot semblar un pel artesà, a mi em sembla una acció magnífica, formalment molt potent, que posa de manifest un problema i convida a uns ciutadans que ens hem allunyat de l’associacionisme a exigir i participar en la gestió de lo públic.  
Per enganxar aquests pòsters es va demanar permís a l’Ajuntament, però el resultat final no va agradar i a la setmana següent els diligents serveis deneteja de l’Ajuntament els van retirar.  (la informació oficial aquí). Llavors van repetir el mural amb les fotos mida foli enganxades precàriament, i així facilitar la feina al serveis de neteja. Jo em vaig llegir totes els suggeriments, hi havia de bàsics i de utòpics, no faltaven els horts urbans, els parcs i les escoles, centres culturals, esportius... però cap veí va suggerir una marina amb iots de luxe, potser no se'ls hi va ocorre. 





P.D.- La pressió està fent el seu efecte i sembla que l'Ajuntament potser cedirà 580 dels quasi 6.000m2 perquè els gestionin els veïns mentre es decideix que fer amb el solar.



dimecres, 3 d’abril del 2013

Canvi de pell a la Carboneria




La Carboneria, la casa, o Centre Social Okupa, de la cantonada d'Urgell amb Floridablanca ha mudat de pell. Un globus pirata somia fugir d'una ciutat que encadena als seus habitants. La casa i el globus semblen la mateixa cosa, el globus te enemics...
 Ara amb color, més naif, potser, però igual d'impactant i espectacular que abans: 


Per qui no conegui el barri,  fa uns anys  un grup d'artistes graffiteros van convertir aquesta façana anodina d'un edifici abandonat (avui en mans d'algun banc), en un magnífic espectacle on un pop, o un arbre en blanc i negre, havia arrelat, com els seus okupes, en el barri. El pop junt amb les portes i finestres, i les escombres penjant, i les peces de roba formava tot un conjunt impressionant. La Casa es convertí en un referent a cop de pintura.

Crònica de la Barcelona no oficial