dimarts, 13 de novembre del 2012

Quan es confon racionalitzar amb racionar el pastís.

1. Un dia sona el telèfon. És l'Olga, una amiga a qui fa un temps vaig fer-li un certificat d'habitabilitat de casa seva per poder trametre'n la cèdula d'habitabilitat. La sala d'estar d'aquell pis se li ha quedat petita i vol tirar l'envà que la separa d'un dormitori on mai hi posarà un llit. Ben pensat. Em demana que m'hi acosti per comprovar que realment és un envà i es pot tirar a terra, a l'hora que em pregunta per la paperassa que comporta tot plegat.

L'envà és un envà d'aquells de paper de fumar. En un matí s'ha tirat a terra i abocat la runa en uns contenidors al carrer. Contenidors que són unes saques que llogues per uns... 60€? cadascun. En el preu hi van incloses les taxes municipals pertinents. Bé.

Entro a la web de l'Ajuntament. El permís per tirar a terra l'envà són més de 400€. Cal adjuntar-hi un projecte que amb tot el que demanen no em veig capaç de fer-lo per menys de 600€. Malament.

L'Olga es gasta 1.000€ i encara té l'envà a casa. Què farà l'Olga?

2. Fa un any vam arranjar una façana interior del carrer Sant Pere Mitjà de Barcelona. L'obra va anar molt bé, no només gràcies a nosaltres: el constructor, l'Eloi, va fer una feina molt acurada mantenint l'obra neta i en ordre. De fet, l'obra va anar tan bé que ara la finca del costat, que és un edifici calcat fill de la mateixa promoció, ens van encarregar el projecte de rehabilitació de la façana interior. Un cop de sort doncs el projecte ja el teníem fet, calia adaptar-lo mínimament i llestos. Podem ajustar els honoraris i a la vegada tenir més marge de benefici. Mola.

Sorpresa: no havia passat ni un any i la tramitació exigida per part de l'Ajuntament és diferent. S'ha simplificat atenent als temps que corren? I una merda: ara et demanen un projecte previ que entrar a Patrimoni on passat un mes et diuen si sí o si no. No mola.

corol·lari. Se'n poden anar tots plegats a cagar. Amb la d'anys de crisi que portem ( i els que ens esperen!) a cap administració se li ha ocorregut simplificar tràmits. A cap. I en tenim de tots colors: taronges, blaves, vermelles, verdes... Cap renúncia a la seva part del pastís i l'administrat està embafat i algun dia li petarà el ventre. Així no és estrany que de 185 països Espanya estigui a la posició 133 en facilitats per muntar una empresa (informe DoingBusiness2012). Per exemple.


de nit al terrat de la virginia
El pati interior de Mitjà de Sant Pere que vam reformar. Abans de la reforma. I de nit.

4 comentaris:

  1. I al final acabes tiran-te pedres a la teva teulada i recomanant a la gent q tiri pel dret, q amb una mica d sort no els enganxaran! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó. El sistema t'aboca a petites corrupteles. I d'una petita a una no tan petita... què més dóna? I un pèl més gran? Total, ve a ser el mateix. I... així estem com estem. Bup...

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Hòstia Elaine, ara anava a respondre amb un "touché" el teu comentari però me'l trobo esborrat. Bup... Suposo que ets de l'escola de "la mida sí importa", i no et falta raó...

    ResponElimina